flip

Lymfatisk massage och manuell dränering + infraröd och kostbehandling

Lymfsystemet kallas ofta ”Det bortglömda systemet”

Vårt fantastiska lymf system!
Lymfsystemet är ett av kroppens cirkulationssystem, som får alldeles för lite uppmärksamhet i relation till den viktiga roll det spelar för vår hälsa och livskvalitet. Det kallas därför ofta det “bortglömda” systemet. Ett fungerande lymfsystem ser bland annat till att kroppen kan försvara sig mot olika infektioner genom att avlägsna slaggprodukter och gifter.

Hur mycket vet du om lymfsystemet?
Tyvärr skulle man också kunna kalla lymfan för det bortglömda kroppssystemet -för att de flesta människor aldrig har hört talas om det. Har man hört talas om lymfsystemet är det oftast i ganska tråkiga sammanhang med cancer och att lymfsystemet skadats.

Lymfan är vårt avloppssystem
Lymfan är ett av kroppens stora renhållningsorgan och en viktig del av vårt immunförsvar som ska skydda oss mot sjukdom och annan skada. Lymfsystemet är betydelsefullt för vävnadsreparation och reglering/kontroll av inflammation i kroppens organ. Ett otillräckligt flöde i lymfsystemet leder till ett nedsatt immunförsvar och i värsta fall tumörer i lymfkörtlar.

Kombineras lymfdränage + Infraröd värme = DETOX
Det är helt fantastiskt! Man svettas ordentligt känns mycket lättare i kroppen, piggare, blir mindre stel och svullen, lättare i både kropp och sinne. Även när man sätter på skorna efter behandlingen känns de för stora, därför att svullnaden har gått ner; batterierna har laddats. Det är som en riktig detox och det gäller att dricka mycket efteråt.  Infra rött värme har förmågan att tränga in i kroppens vävnader och har visat sig som en effektiv metod för att förbättra lymfflödet. Trots att temperaturen är lägre än i en traditionell bastu svettas man mer, vilket bidrar till en rejäl utrensning.

Effekten:

 • Avslappnade muskler och leder
 • Ökad blodcirkulation
 • Stärkt immunförsvar
 • Bättre lymfcirkulation
 • Positiv inverkan på hormonsystemet
 • Smidiga och mer elastiska muskler
 • Lugnande effekt på nervsystemet
 • Minska stressen
 • Anti-age
 • Minskar vikt och volymen i kroppen
 • Gör huden mer elastisk och friskare från döda cellerna
 • Reducerar celluliter

När behöver man lymfmassage?

Lymfmassage passar egentligen alla men är speciellt bra vid ödem, svullnader, domningar eller långvarig trötthet. Lymfmassage kan även vara bra vid kramper, sendrag, träningsvärk eller restless legs. Vissa går på lymfmassage för att minska celluliter eftersom man masserar bort vätska och fett.

Trögt lymfflöde, ödem och svullnader kan ibland uppstå efter operationer eller skador där du fått ärrvävnad, efter cancerbehandling där man tagit bort lymfkörtlar, vid hormonella obalanser, om du är mycket inaktiv, eller pga. slagg efter kost eller mediciner som inte rensats ut. Som vanligt kan man även misstänka att stress påverkar lymfflödet negativt.

Behandlingen rekommenderas även ofta till personer med fibromyalgi, lipödem, ödem, primärt eller sekundär lymfödem.

Några tecken är att du ofta känner dig frusen och kall. Ömma och svullna ben och fötter som nämndes tidigare samt åderbråck och celluliter kan vara tecken på att lymfan inte flödar på som den ska. Det kan också vara svårt att gå ner i vikt och bli av med de där extra kilona. Men även sömnproblem kan något otippat vara kopplat till lymfan så även ben som somnar, huvudvärk, migrän, domningar, stelhet, smärta, trötthetssymptom och restless legs.

Andra besvär kan vara återkommande förkylningar samt slembildning.
Har man ofta problem med bihålorna och slem i hals och näsa kan det vara ett tecken på ett stagnerat lymfsystem”.  Även huden kan påverkas i form av acne, torr och grå hud, rynkor och snabbare åldrande processen i kroppen.

Hur oftast behöver man gå till behandling?
Det är väldigt individuellt. Hur ofta du och din kropp behöver dränering smassage beror på en mängd olika faktorer såsom arbetsställningar och rörelsemönster i vardagen, din hållning, om du ofta känner dig stressad m.m. Det vill säga sådant som kan bygga på dina obalanser. Om du har minskat på orsakerna till problemen och samtidigt börjar gå på behandlingar så kommer ihållande resultat komma som snabbast.

Några sjukdomar vid trögt Lymfsystem

 • Primärt lymfödem(medfött) oftast påverkas bara benen, men kan förekomma även i armarna.
 • Ödem – volymökning, ex det ena benet är större än det andra. Lymfvätskan har samlats i vävnaden och orsakar svullnad.
 • Sekundärt lymfödem – kan förekomma som resultat av kirurgiska ingrepp, strålbehandling, trauma, brännskador, infektioner.
 • Lipödem = en kronisk sjukdom med symmetriska försämringar av fettvävnads fördelningen, ofta förenat med smärta i vävnaden. Symmetriska svullnader på benen som slutar vid anklarna, alltid bilateralt, ömma ben, gör ont vid lätt tryck, blåmärke, påverkar bara kvinnor, fetma – bantning (pulverbantning) har nästan ingen effekt på benen.
 • Fibroser = är förtätningar i fettväven när bindväv, hud och slaggprodukter växer ihop, gör ont vid beröring. Sitter ofta i nacken “tjurnacke”, runt vristerna, knän, lår, överarmar (gäddhäng), solar plexus, vid gamla skador och ärr.

Lymfmassage-dränering som passar alla
Lymfmassage även kallat lymfflödesmassage eller manuellt lymfdränage (MLD) har som syfte att stimulera lymfsystemet för att öka den naturliga dräneringen av lymfa och transportera överskottsvätska samt slaggprodukter tillbaka till blodbanan för att renas samt därefter forslas ut ur kroppen via urinen.

Lymfmassage är en relativt mjuk behandlingsform där man arbetar med andningen, huden och bindväven. Massagen utförs i lymfflödets riktning. Eftersom lymfflödet ofta påverkas av ärrbildningar eller fibroser i vävnaden så behöver man på dessa ställen jobba med mer medicinsk och djupgående tekniker.

Behandlingar + Närings och kosttillskott = Snabb och positiva resultat
När kroppen drabbas i obalanser nästan alltid är pga. näringsbrist och kosttillskottet.
Några av de viktigaste livsmedlen med hög antioxidant effekt att fokusera på är:

Vitaminer, proteiner, mineraler, antioxidanter, enzymer, aminosyror.

Eftersom kosten har stor betydelse för lymfsystemets funktion ni kan få även tips på att ändra sin kost och tillskott.

Antiinflammatorisk mat som medicin, ger mycket nödvändiga näringsämnen och antioxidanter samtidigt som de kan sänka antalet fria radikaler (även kallad oxidation stress) som gör att kroppen åldras snabbare och sänker immunförsvaret.

Så sätter vi fart på lymfsystemet med medicinska och djup behandlingar:
Med massage och manuell dränering + Infraröd + Detox + kosttillskott

Både djupt och ytligt

Lymf massagens främsta syfte
Att hjälpa till att “städa” vår kropp genom att stimulera och öka på lymfsystemets hastighet. Kroppen kan då lättare transportera överskottsvätska och slaggprodukter från vävnader och ut i blodomloppet igen för att de där ska renas och slutligen transporteras ut ur kroppen via kroppsvätskor som urin och svett.